Fairplay

Hva er Fair Play?

Fair_play_2009_hovedlogo_liggende

For spillere

Som spiller har du et ansvar for at du oppfører deg i den rette Fair Play-ånd. Det er kanskje enkelt å si, men hva betyr det?

Fair Play betyr at du som spiller må:

• Ta godt vare på dine medspillere og inkluder nye lagkamerater
  • Unngå stygt spill og filming
  • Skape trygghet og god lagånd på banen

Fair Play-ånden skal vokse fram ved:

• Å trene og spille kamper med godt humør
  • Å behandle motstanderne med respekt
  • Å hjelpe skadet spiller uansett lag
  • Å takke motstanderen etter kampen
  • Å ikke kjefte på andre spillere eller dommeren

For foresatte og foreldre

Foresatte, foreldre og besteforeldre er en viktig ressurs for norsk fotball. Det er fint om også dere bidrar til trivsel og fair play i fotballmiljøene!

Ta ansvaret og tenk over følgende:

• Din interesse og oppfølging betyr mye for barn og unge
  • Likeverd, aksept og inkludering bør gjelde alle i fotballmiljøet
  • Verdsett opplevelse, god oppførsel og lagånd høyt
  • Respekter trenerens bruk av spillere – ikke kritiser hans/hennes avgjørelser
  • Dommeren prøver også å gjøre sitt beste – ikke kritiser hans/hennes avgjørelser
  • Resultatet må ikke bli for viktig - den enkelte spillers mestring har også stor betydning
  • Gi oppmuntring til alle spillerne - ikke bare dine kjente
  • Stimuler til deltakelse - uten noen form for press

Ta gjerne initiativ til å bidra på foreldremøter for å avklare holdninger og ambisjoner

For trenere og ledere

Som trener og leder har du ansvar for at spillet utøves i den rette Fair Play-ånd. Du skal sørge for at spillerne har god kjennskap til regler og retningslinjer, og at disse blir fulgt. Du kan invitere spillere og dommere til temamøter, der situasjoner tas opp til vurdering og bevisstgjøring.

Det er ditt ansvar som trener eller leder at spillerne forstår:

• Betydningen av dommerens situasjon og funksjon
  • At dommerne må ta hurtige valg – og dermed umulig kan være feilfrie
  • Betydningen av å ikke overreagere på dommeravgjørelser
  • At det er dommerens avgjørelse som teller, og at det er bortkastet å pådra seg straff for kjeftbruk
  • Betydningen av å følge regelverket - det tjener alle parter, og dermed også spillet

Fair Play-hilsen

I alle fotballkamper som spilles i Norge skal det gjennomføres Fair Play-hilsen. Dette gjøres både før og etter kampen. Fair Play-hilsen før og etter kampen er et av de tiltakene som innføres fra 2006 i alle de ca. 330.000 fotballkampene som spilles i Norge hvert år.

Lagene stiller opp på to rekker mot hverandre og foretar håndhilsen før kampstart. Dette skal gjøres midt på banen med dommer eller dommertrio til stede i midten.

Det samme skal gjøres etter kampen. Lagene stiller opp på to rekker midt ute på banen og takker for kampen med dommer eller dommertrio til stede i midten.

Laglederne på begge lagene er sammen ansvarlig for at prosedyren skjer på denne måten.

Det handler om respekt, ikke sant?

Fair Play er mer enn gule og røde kort. Fair Play handler om hvordan vi oppfører oss mot hverandre, både på og utenfor banen!

Gjennom avtalen mellom Norges Fotballforbund (NFF) og Norsk Tipping AS, er Norsk Tipping generalsponsor for området Fair Play. NFF og Norsk Tipping vil jobbe aktivt sammen for å styrke arbeidet med Fair Play i hele norsk fotball.

NFFs hovedmål er å skape en bedre fotballaktivitet ute i våre mer enn 25.000 lag. Barn (6-12 år) og ungdom (13-19 år) er våre prioriterte målgrupper, men alle i fotballfamilien skal trives og ha det gøy med fotballen.

Alle som har lyst til å spille fotball er velkommen og skal få et fotballtilbud i klubben sin. Ingen stenges ute, uansett sosial eller kulturell bakgrunn, kjønn, nivå, alder, funksjonshemming, seksuell orientering eller av andre grunner.

Spillere, trenere, ledere, dommere, foresatte/foreldre, besteforeldre, publikum, media og andre aktører i fotballen har alle et ansvar for å forsterke det gode fotballmiljøet. Alle har også et ansvar for å endre og/eller påvirke holdninger der en opplever episoder preget av manglende respekt og toleranse.

Norges Fotballforbund og Norsk Tipping arbeider sammen om en aktivitetsplan for å styrke arbeidet med Fair Play gjennom konkrete tiltak ut mot de ulike målgruppene i fotballen.

NFF og Norsk Tipping vil samarbeide med klubbene for å bevisstgjøre følgende tre områder innenfor Fair Play:

På lag mot mobbing
Vi tar avstand fra mobbing, både i og utenfor fotballmiljøene. Fotballen skal være en positiv og trivselsfremmende aktivitet for alle.

Fargerik Fotball - mot vold og rasisme
Vi tolererer ingen form for rasisme eller vold i fotballen. Fotballen skal være åpen og inkluderende for alle.

Spill fair!
Vi skal sammen sørge for at fotballen preges av fairspillende aktører, både på og utenfor fotballbanen. Trenernes og spillernes holdninger til medspillere, motspillere og ikke minst dommere, må preges av respekt og forståelse i alle sammenhenger. Alle tilknyttet toppfotballen må være seg sitt ansvar bevisst som forbilder for barn og ungdom. Negativ atferd sprer uheldige signaler til alle de hundretusener som er involvert i norsk fotball.

La oss sammen ta norsk fotball et steg videre - også på dette området!

FAIRPLAY - Det handler om respekt!